Mitä yrittäjä tarvitsee tilitoimistolta, ja kuinka uskallan väittää, että Tilisi tietää sen?

4 tammikuun, 2024
Tilisi, kirjanpito, palkanlaskenta ja taloushallinnon palvelut yrityksille

Tilisin yrittäjä Riku Ryödi on uransa aikana ollut mukana monessa erilaisessa liiketoiminnassa ennen Tilisiä. Kokemus erilaisista tilitoimistoista innoitti Rikun tekemään asioita eri tavalla kuin monessa muussa tilitoimistossa tehdään – vaikka taloushallinnon rutiineista pidetäänkin kiinni.

–Olen itse toiminut yrittäjänä useamman kerran, ja en ole koskaan päässyt olemaan asiakkaana tilitoimistossa, josta oikeasti olisin saanut sellaista palvelua, jota yrittäjänä tarvitsen. Näin Tilisi sai alkunsa, Riku kertoo.

Tilitoimisto on yrittäjän työpari

Yrittäjän ei pitäisi jäädä yksin taloushallinnon kanssa, vaan tilitoimiston asiantuntijan avulla pitäisi saada lisäpotkua toiminnan kehittämiseen.

Kun ajatellaan taloushallinnon osa-alueita yrittäjän kannalta, niin nähdään viisi hyvin konkreettista osa-aluetta:

  1. ostolaskujen vastaanotto ja maksaminen
  2. palkanlaskennan valmistelu, työajanseuranta ja työntekijöiden tietojen ylläpitäminen
  3. myyntilaskujen laadinta ja maksuvalvonta
  4. kirjanpitoaineiston koosto ja toimittaminen tilitoimistoon
  5. kirjanpitoraporttien vastaanottaminen ja tulkinta.

Näihin kaikkiin tilitoimisto tarjoaa apua. Osto- ja myyntilaskujen käsittely on rutiinityötä, johon ei kannata käyttää yrittäjän tai kallispalkkaisten asiantuntijoiden aikaa. Myös palkanlaskenta kannattaa ulkoistaa alan ammattilaiselle ja näin säästää itsensä monelta pikkuharmilta, jotka liittyvät viranomaisvaatimuksiin. Nämä tehtävät ovat liiketoiminnan perustaa, ja niiden täytyy olla kunnossa, jotta yrityksen rahaliikenne sisään ja ulos virtaa ongelmitta.

Kirjanpitoaineiston koostaminen paperittoman taloushallinnon aikana hoituu pitkälti sähköisen taloushallinnon järjestelmien avulla. Esimerkiksi käyttämämme Netvisor hoitaa kaiken kirjanpitoaineiston koostamisen ja toimittamisen vaivan.

Yrittäjä odottaa tilitoimistolta enemmän kuin vain numeroita

Rutiinityön jälkeen seuraa se lisäarvo, jota tilitoimisto tuottaa yrittäjälle: asiantuntija-arvio perustuen yrityksen tunnuslukuihin. Kirjanpitoraporttien lähettämisen sijaan Tilisin asiantuntija käy läpi yrittäjän kanssa sovitulla aikavälillä, esimerkiksi tilinpäätöksen yhteydessä, yrityksen tunnusluvut ja sen, mitä ne kertovat yrityksen tilasta. Pelkät numerot eivät riitä.

–Tarkoitan tällä, että ymmärrän hyvin yrityksen talouden avainluvut ja lakisääteiset velvoitteet, mutta yrittäjänä itse odotin tilitoimistolta enemmän kuin vain numeroita, ja tätä taloushallinnon ammattilaisen näkemystä Tilisi tarjoaa asiakkailleen. Tilitoimiston kokemuksella voidaan nähdä metsä puilta eli se, mitä oikeastaan kaikki liiketoiminnan tunnusnumerot tarkoittavat, Riku sanoo. 

Yrittäjän ei siis todellakaan tarvitse olla yksin taloushallinnon kysymysten äärellä – Tilisi auttaa! Ota yhteyttä, ja jutellaan lisää:

Riku Ryödi
Riku Ryödi
040 5033 923
riku.ryodi@tilisi.fi