Etätyötä vai hajautettua työtä?

13 elokuun, 2021

Tilisin toimintatapa on työskennellä hajautetusti. Tiimimme työskentelee hajautetusti erillään, eikä meillä ole yhtä toimistoa, jossa kaikki, tai edes suurin osa meistä kokoontuisi säännöllisesti. Etätyö-käsitteen ollessa pandemian myötä vahvasti pinnalla päätimme nostaa esiin muutamia huomioita ja vinkkejä omasta toiminnastamme ja myös hieman kyseenalaistaa etätyö-käsitettä.

Aloitetaan käsitteistä. Etätyö on käsitteenä ongelmallinen: se kuulostaa siltä, kuin etätyö olisi jonkinlainen huonompi ratkaisu, johon joudutaan turvautumaan, pikemminkin kuin että se olisi varsinainen työnteon tapa. Etä kuulostaa etäiseltä ja haastavalta. Siksi käytämme Tilisissä termiä hajautettu työ, se kuulostaa neutraalilta ja kuvaa paremmin myös sitä, että meillä ei ole yhtä toimistoa, johon kaikki kokoontuisimme, vaan jokainen tekee töitä itsenäisesti. Itse asiassa, olemme jopa linjanneet, että emme halua, että edes osa henkilöstöstämme olisi yhdessä paikassa, vaan kaikki työskentelevät hajautetusti. Tästä seuraa se hyöty, että kaikki ovat samalla viivalla: ei synny esimerkiksi tilannetta, jossa osan tiimistä kokoontuessa osa jäisi paitsi jostain, kaikkea ei kuitenkaan palavereista voi kirjata ylös.

Olemme joutuneetkin kehittämään oman työskentelytapamme ja arkirutiinit sekä etsimään työvälineet hajautettuun työhön. Meillä hajautettu työ on siis valinta, joka sanelee työn organisoinnin. Tämän vuoksi meillä esimerkiksi pandemiatilanne ei ole aiheuttanut juuri minkäänlaisia muutoksia työn tekemiseen – organisaatiomme on ollut poikkeuksellisen valmis pandemia-ajan muuttuneisiin vaatimuksiin.

Voimaa omasta rauhasta ja tehoa tiimin kommunikointiin hajautetusta työstä

Noormarkussa asuva Tarja Jokinen ei voisi olla tyytyväisempi Tilisin hajautetun työn malliin. Kotoa käsin työskennellessään hän kokee olevansa tehokkaimmillaan, kun saa työskennellä työhuoneessaan rauhassa ja omaan tahtiin.

Nautin siitä, että voin jaksottaa työpäivän itselleni sopivaksi ja pitää esimerkiksi lounastauon silloin, kun minulle sopii. Tämä takaa sen, että voin keskittyä työn tekoon omassa tahdissani, kertoo Jokinen, joka nauttii esimerkiksi aamukahvinsa vaihtelevasti keittiön- ja työpöydän äärellä. 

Lähityöskentelyyn verrattaessa kotikonttorilla kahvitauot, palaverit ja jutustelut työkavereiden kanssa hoituvat kätevästi etäyhteyksin. Työntekijöillä on käytössään keskustelufoorumit niin tärkeiden työasioiden hoitamiseen, kuin myös rennompaan jutusteluun. Kaiken ytimessä on työntekijöiden yhdenvertaisuus: viestintä on kaikkien näkyvillä, jolloin vältytään rikkinäisiltä puhelimilta. 

Edellisessä työpaikassaan Jokinen käytti lähes kaksi tuntia päivästään pelkkiin työmatkoihin. Hajautetun työn mallissa työmatka mitataan askelissa, ja säästetyn ajan hän voi käyttää itselle tärkeisiin asioihin, kuten perheen ja harrastusten parissa puuhaamiseen. Työt eivät myöskään rajoitu perinteiseen toimistoaikaan, jolloin työtunnit voi jakaa vuorokauden parhaille tunneille oman aikataulun mukaisesti. 

Istun mielelläni töiden pariin sateisena sunnuntaina, ja nautin vapaista vaikka keskellä viikkoa. Työt saa helposti kulkemaan mukaan esimerkiksi mökille, jossa siirtyminen töistä vapaille kestää tasan sen aikaa, kun lasken läppärin kannen kiinni, kuvailee Jokinen sitä, miten paljon vapautta etänä tehtävä työ tuo arkeen. 

Ainoana varjopuolena on se, että töiden viedessä mukanaan ne on itse osattava myös lopettaa ajallaan – tosin kirjanpidon ammattilaisilla myös omat työtunnit ovat hyvässä kontrollissa. Hajautettu työskentely vaatii siis itseohjautuvuutta, mutta palkintona kaikesta on oma työrauha ja vapaus vaikuttaa omiin aikatauluihin. 

Kiinnostuitko kuulemaan lisää toiminnastamme?

Ota yhteyttä, niin edustajamme tulee kertomaan sinulle, miten voimme tehostaa toimintaanne.