Sähköauton verotus työsuhdeautona

4 maaliskuun, 2022
Tilisi, kirjanpito, palkanlaskenta ja taloushallinnon palvelut yrityksille

Etätyösuosituksen päätyttyä lisääntyvät työpaikoilla myös erilaiset matkat asiakaskäynneistä verkostoitumistilaisuuksiin. Matkojen lisääntyessä on ajankohtaista pohtia työsuhdeautojen päivitystä – mahdollisesti verottajankin suosimaan sähkö- tai vetyautoon. 

Autoedun piiriin kuuluvassa autossa vero määräytyy uushankintahinnan mukaan. Tähän liittyvä verottajan laskukaava suosii nykypäivänä muita kuin perinteisiä polttomoottoriautoja. Työnantajalle ei ole sen enempää etua kuin haittaa siitä, mikä voimalähde autoetuautoihin valitaan, sillä kustannukset ovat aina auton hankinta- tai leasing-kustannuksina samat. Pidemmän päälle sähköauton kulut työntekijälle ovat kuitenkin huomattavasti pienemmät kuin polttomoottoriauton.  

Autoedun saajalle eri sähköauton ja polttomoottoriauton välillä on merkittävä: työsuhdeauton maksuttoman julkisen lataamisen sekä työpaikkalataamisen vapauduttua luontaisetuverotukselta vuosille 2021-2025 esimerkiksi täyssähkön käyttöedun verotusarvo on kuukausittain 170e pienempi kuin saman hintaisella polttomoottoriautolla (esimerkissä auton suositushinta 25 000e ja lisävarusteiden arvo 5000e). Myös lataushybridin käyttöedun verotusarvo on kuukaudessa 85e pienempi kuin polttomoottorilla. Verottajan näkökulmasta lataushybridi lasketaankin sähköautoksi, mikä tuo edullisemman verotuskaavan piiriin aiempaa laajemman ajoneuvovalikoiman. 

Pienemmän verotuksen lisäksi sähköauton käyttökulut ovat muutenkin pienemmät, mikä entisestään kasvattaa sähköauton houkuttelevuutta työsuhdeautona. Huomionarvoista on myös se, että kotiin asennettava sähköauton latauslaite lasketaan nykyisin auton lisävarusteeksi, eli se lisää työsuhdeauton edullisuutta entisestään.

Suosimalla sähköautoilua yritys tekee luonnollisesti myös ympäristön kannalta suotuisan valinnan ja voi näin pienentää yrityksen hiilijalanjälkeä huomattavasti. Työsuhdeautot muodostavat merkittävän osan uutena myydyistä autoista Suomessa, joten sähköautojen verotuksen keventämisellä ja hyödyntämisellä on konkreettinen merkitys autokannan uusiutumisessa ja Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Muista suosia myös julkista liikennettä, ja lisätä verotukseen työntekijöiden matkakortit!

Yhteyspäällikkömme auttavat

Riku Ryödi
Riku Ryödi
040 5033 923
riku.ryodi@tilisi.fi
Hanna Svensson
Hanna Svensson
040 134 2790
hanna.svensson@tilisi.fi