Yrittäjän tavoitteet ja kuinka asettaa ne

6 maaliskuun, 2023
Tilisi, kirjanpito, palkanlaskenta ja taloushallinnon palvelut yrityksille

Meitä yrittäjiä ja yrityksiä on hyvin erilaisia. Silti, on meillä jotain yhteistäkin. Yritystoiminnan tavoitteena tulisi aina olla kasvu. Haastavissakin markkinatilanteissa on yleensä aina joku, joka kasvaa ja menestyy. Menestystä on vaikea saavuttaa, jos ei ole mitään mittareita, joilla sitä mitataan. Liiketoiminnan kannalta mittareina yleensä käytetään liikevaihtoa ja liikevoittoa, mutta miten niitä voi johtaa?

Kaikki yrittäjät varmasti tietävät, että vuosi eteenpäin toiminnan tuloksellisuutta on hyvin vaikea ennustaa tai ennakoida. Vaikka sopimuskantakin olisi kunnossa, aina voi jotain yllättävää sattua. Tämä yritystoimintaan liittyvä epävarmuus ei kuitenkaan ole syy olla suunnittelematta tai väheksyä suunnitelmien merkitystä.

Käytännössä vuositason tavoite on aina varsin abstrakti asia. Sen asettaminen parhaan taidon mukaan on tehtävissä, mutta tilinpäätöksen allekirjoitusvaiheessa sen avulla on mahdotonta enää johtaa toimintaa. Siksi vuositavoite tulisikin pilkkoa osiin. Vaikka vuodet eivät veljiä olisikaan, niin silti monen yrityksen toiminnassa on havaittavissa kausia, syklejä ja jopa vuodenaikojen mukaan toistuvuutta.

Miten asetan realistiset tavoitteet?

Jollain alalla heinäkuu esimerkiksi on hektinen, toisella alalla hyvin hiljainen. Tällaisen tiedon varassa voi jo alkaa ennakoimaan esimerkiksi puolivuotis- tai kvartaalitasolla liiketoimintaa. Jos vuodessa haetaan kasvua tietty määrä, kuinka paljon siitä pitäisi tavoittaa ensimmäisellä vuosipuoliskolla tai vaikkapa kvartaalikohtaisesti?

Monessa liiketoiminnassa kuukausitavoite on hyvin käytännöllinen keino arvioida toimintaa ja tavoitteessa pysymistä. Siksi esimerkiksi tavoitteen laatiminen kuukausikohtaiseksi niin liikevaihdon kuin liikevoitonkin osalta voi olla monelle yritykselle luonteva tapa johtaa kasvua. Kun kuukausittainen kasvutavoite on selvillä, ei tarvita muuta kuin miettiä keinot, joilla se saavutetaan. Paljonko enemmän pitää myydä tammikuussa, helmikuussa jne., jotta vuositavoite saavutetaan?

Kun tavoite on selvillä, se kannattaa tuoda selvästi koko organisaation tietoon. Kun kaikki tietävät pelin hengen ja tavoitteet, on niiden saavuttaminen helpompaa.

Tarvitsetko ulkopuolisen asiantuntijan vinkkejä yritystoiminnan suunnitteluun ja tavoitteiden asettamiseen? Tilisin asiantuntijat auttavat mielellään. Ota yhteyttä, ja tehdään tästä vuodesta kasvun vuosi yhdessä!

Kysy meiltä lisää mistä tahansa yrittämiseen tai yrityksen talouteen liittyvästä asiasta:

Riku Ryödi
Riku Ryödi
040 5033 923
riku.ryodi@tilisi.fi