Huomioi nämä muutokset vuoden 2022 kirjanpidossa ja palkanlaskennassa

1 helmikuun, 2022
Riku Ryödi

Vuodenvaihde on jälleen tuonut mukanaan pieniä muutoksia verotukseen ja muihin kirjanpidon kannalta olennaisiin seikkoihin, kuten kilometrikorvauksiin ja päivärahoihin. Tilitoimistosi pitää huolen siitä, että numerot ovat kohdillaan; nämä muutokset yritysten kannattaa kuitenkin huomioida kirjanpidossa ja palkanlaskennassa. 

Rajoitusten väistyessä tulevat esimerkiksi kasvokkaiset asiakastapaamiset, ja niiden mukana kilometrikorvaukset, tulevat jälleen ajankohtaisiksi. Vuoden 2021 lukuihin verrattuna kilometrikorvaukset nousivat kaksi senttiä ollen nyt 0,46 euroa kilometriltä. Ei ole myöskään yhdentekevää, millä asiakastapaamisiin ajetaan: täyssähköauton matala autovero tekee siitä työsuhdeautona edullisemman vaihtoehdon polttomoottoriautoon verrattuna. 

Ympäristöystävällinen teema ilmenee myös kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön kotitalousvähennyksissä, joita korotetaan öljylämmityksestä luopumisen osalta väliaikaisesti vuosien 2022–2027 ajaksi. Yrittäjän näkökulmasta tämä kannustaa vaihtamaan lämmitysjärjestelmän sekä ympäristön että verotuksen kannalta edukkaampaan vaihtoehtoon. 

Työnantajan tulee huomioida myös, että kotimaan päivärahat nousevat eurolla verrattuna edelliseen vuoteen ollen nyt 45 euroa päivässä. Vuonna 2022 ateriakorvaus on 11,25 euroa verrattuna edellisen vuoden 11 euroon.

Lisäksi verottaja antaa maksujärjestelyyn kolme kuukautta maksuvapaata, mikä tulee helpottamaan maksujärjestelyssä olevien yritysten verovelkataakkaa. Helpotus myönnetään jo kolmannen kerran helpottamaan koronaviruspandemiasta aiheutuneita maksuhäiriöitä.

Kaikki nämä muutokset on huomioitu Tilisin toiminnassa automaattisesti, jotta yrittäjän ei tarvitse käyttää aikaa lakipykälien vahtimiseen. Olemme yrittäjän kokonaisvaltainen kumppani, ja apunasi kaikissa kirjanpidon kysymyksissä. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, jos jokin muutos askarruttaa!

Yhteyspäällikkömme auttavat

Riku Ryödi
Riku Ryödi
040 5033 923
riku.ryodi@tilisi.fi
Hanna Svensson
Hanna Svensson
040 134 2790
hanna.svensson@tilisi.fi